Ports de Tortosa-Beseit, indrets bellíssims, alguns tan espectaculars com el Congost dels Estrets. Roquissars de vertigen a banda i banda del riu. I en un dels cims, una imatge que pot recordar-nos una escultura jacent. Molts li diuen “l’home mort”.

Ho vaig veure per primer cop fa ja molts anys, essent encara una nena. M’encuriosí, i en retornar al poble li vaig preguntar a l’avi. La resposta em deixà bocabadada: “És una tomba reial, allà hi reposa per sempre el rei Wamba”. Una llegenda, ho vaig comprovar, ben coneguda al poble, un poble habitat majoritàriament per homes i dones ja grans, molts d’ells encara analfabets. Potser no sabien qui era Wamba, qui foren els gots, però estaven convençuts que en aquell cim hi havia una tomba reial.

Avui ja ningú no ho recorda, ningú no ho comenta. La imatge però és allí, fa poc l’he tornada a veure.